maandag 15 december 2008

wat is een concultatiebureau??

Wat is een Consultatiebureau?

Er komt heel wat bij kijken om van baby naar volwassene goed te ontwikkelen. Het consultatiebureau is er voor om baby’s en kinderen tot ze naar school gaan daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Consultatiebureaus maken deel uit van de jeugdgezondheidszorg in Nederland. De zorg wordt verleend aan kinderen van 0 tot 18 jaar.

Wat de consultatiebureaus allemaal moeten doen heeft de regering in een wet vastgelegd (Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid – WCPV). Daarin staat onder andere dat elk kind recht heeft op prikken tegen een aantal ziekten, zoals polio en mazelen, maar ook dat gekeken moet worden of het kind wel goed gaat lopen, goed Nederlands leert praten en begrijpen en dat een kind leert vrienden maken en wat voor gedrag het laat zien.

Bij al deze dingen zijn de ouders van het grootste belang. Zij kunnen dan ook met vragen en problemen terecht bij het consultatiebureau om het kind goed te ondersteunen. Ook kunnen ouders terecht met vragen over de verzorging of opvoeding. Wat kan u het beste doen aan het slechte eten of het onrustige slapen van uw kind? Wat te doen met het huilen, of dat drukke gedrag en het niet luisteren? Vragen die u als ouders allemaal wel kent. Daarnaast heeft het consultatiebureau veel informatie over welk speelgoed voor welke leeftijd geschikt is en bijvoorbeeld wat u kunt doen om uw kind veilig te laten opgroeien.

In Nederland hebben alle kinderen en hun ouders recht op ondersteuning bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. De zorg en ondersteuning die een consultatiebureau geeft is daarom kosteloos.

Geen opmerkingen: